Waarom ik blij word van een groeiend aantal burn-outs

Het feit dat 1 op de 5 mensen een burn-out heeft, is een teken dat er toch iets helemaal niet goed gaat in onze maatschappij zou je zeggen. Maar wat nu als ik je vertel dat het mij deugd doet. Het betekent namelijk dat we wakker aan het worden zijn en eindelijk afstand nemen van het ge-zombie van de afgelopen decennia's. 

 

Mensen die kampen met een burn-out of andere geestesziekte hebben een innerlijk conflict wat wil zeggen dat ze een nieuwe waarheid hebben ontdekt die niet strookt met hetgeen ze altijd als waarheid hebben aangenomen:

'Je moet hard werken voor je geld' versus 'Waar doe ik het allemaal voor?'

'Niet zeuren, gewoon doorgaan' versus 'Dit voelt niet goed'

'Het gras is niet groener bij de buren' versus 'Er moet toch meer zijn dan dit?'

'Een baan/partner is voor het leven' versus 'Wie heeft dat eigenlijk ooit bepaald?'

 

Eigenlijk betekent het gewoon dat mensen met een burn-out bewust worden van waar ze mee bezig zijn. Het schreeuwt om verandering in ons denk- en leefpatroon. Het is dus iets noodzakelijks en roept uit tot groei, hoe pijnlijk het ook kan zijn.

 

Helaas begrijpen wij niet meer dat groei automatisch gepaard gaat met pijn. Denken wij dat er iets slechts aan de hand is dus gaan we het ontkennen of onderdrukken met als gevolg dat de problemen nog groter worden.

 

Stiekem hoop ik dat de groei van burn-outs doorzet omdat we dan niet meer kunnen onderkennen dat we de verkeerde waarden nastreven en eindelijk op zoek gaan naar wat nu werkelijk onze behoeften zijn. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0