Wat is Positieve Desintegratie?

Positieve desintegratie (bedacht door psycholoog/filosoof Dabrowski) geeft een verrassend inzicht in ons huidige waardesysteem en pretendeert dat deze weinig ruimte geeft tot persoonlijke groei. Hierdoor blijven de meeste personen hangen op niveau 1 en kampen personen die potentie tot groei hebben, en op niveau 2 terecht komen, met psychische klachten.

Bekijk op welk niveau jij zit:

 Niveau 1. Automatische piloot-zone

Je leeft een zoveel mogelijk comfortabel leven. Je hebt weinig conflicten met jezelf omdat je doet wat je altijd geleerd hebt en wat 'hoort'. Als jij je niet prettig voelt dan ben je vaak van mening dat dit de schuld van een ander of iets anders is. Je hebt dan ook snel je oordeel klaar en het lukt niet altijd om de ander te begrijpen. Wanneer je een keuze moet maken vind je het erg belangrijk wat de ander er van vindt. Je denkt weinig na over waarom je doet wat je doet. Het voelt alsof je geen andere keuze hebt dan te leven zoals je op dit moment doet.

 

De niveaus van Positieve Desintegratie hebben niets te maken met de maatschappelijke ladder. Het is zelfs zo dat er veel grote leiders op het laagste TPD-niveau zitten. Zij hebben deze positie bijvoorbeeld verkregen door machtsvertoon of hebben vele aanhangers omdat zij ingaan op hun angstgevoelens.

 

Niveau 2. Wake-up zone

Je bent zoekende. Je beseft zelf, of je lichaam geeft aan, dat er iets niet klopt. Je doet alles zoals het 'hoort' maar je wordt er niet gelukkig van. Vaak gebeurt dit in de puberteit, midlifecrisis, menopauze of na een ingrijpende gebeurtenis. Het betekent dat je toe bent aan ontwikkeling. Echter kan dit lastig of eng zijn aangezien er dan zaken gaan veranderen. Je raakt in conflict met jezelf en dat kan leiden tot burn-out, bore-out, depressie of andere onruststokers.

 

Op niveau 2 kom je op een tweesprong. Wanneer je ervoor kiest om je drang tot ontwikkeling te onderdrukken ga je terug naar niveau 1 en zul je de rest van je leven het gevoel van onrust houden... je voelt (weet) immers dat er meer is.

Kies je ervoor om naar je gevoel te luisteren dan zal er een transformatie gaan plaatsvinden. Hiervoor dien je anders te gaan denken en je gedrag af te stemmen op je gevoel (intuïtie) in plaats van je verstand. Je verstand geeft namelijk steeds signalen van gevaar af en als deze het voor het zeggen blijft hebben, zal er niets veranderen. Ik mag niet stilstaan, ik moet toch een diploma hebben, ik loop financiële risico's zijn voorbeelden hiervan.

 

Niveau 2 is dan ook de meest lastige periode en het is raadzaam om in deze fase hulp in te schakelen.

Niveau 3.  Transformatie-zone

Je gaat steeds meer de 'illusie' van het leven waar je je in bevind inzien en onderkent dat er meerdere manieren zijn om ergens tegenaan te kijken. Je bent niet langer in de macht van de wereld om je heen. Je maakt je los van wat 'hoort' en bouwt een eigen waarden en normen systeem op. Langzaamaan ga je weer leren hoe je keuzes moet maken. Niet gebaseerd op angst maar in alle vrijheid. Je voelt je letterlijk verlost en dat maakt dat je in een Flow terecht komt. Je begint een beeld te krijgen van je persoonlijkheidsideaal maar daadwerkelijke belichaming hiervan is nog te hoog gegrepen. Je zult hiervoor nog de behoefte aan goedkeuring van andere moeten loslaten. Je leert jezelf op een nieuwe manier kennen omdat je ontdekt wie je bent naast de rollen die je heel je leven hebt ingevuld. Je ontdekt je talenten en zult verbaasd zijn over je eigen kwaliteiten.

 

Niveau 4. Succes-zone

Je hebt een eigen normen en waarden systeem opgebouwd en leeft hier ook naar. Zelfreflectie is jouw motor. Je bent je totaal bewust van wat je doet en wat je voelt en kunt dit ook sturen. Je bent open en eerlijk naar jezelf en anderen en komt daardoor 'echt' over in gedrag en handelen. Hier word je om gewaardeerd en men kijkt naar je op. Je houdt energie over omdat je dit niet meer verspilt aan onnodige zaken. Er is dus ruimte om jouw wereld, op wat voor manier dan ook, te verruimen. Welke tegenslagen je ook te voortduren krijgt, jij blijft hoe dan ook overeind. Jij hebt de regie in handen en accepteert dat je op sommige zaken nooit controle zal hebben en kunt deze dan ook loslaten. Hierdoor kun je elke beslissing in vrijheid nemen en zijn er oneindig veel mogelijkheden voor jou. 

 

Niveau 5. Zen-zone

Dit niveau wordt maar door weinige bereikt. Met jouw gedrag en levenshouding help je mensen zonder hierin eigenbelang te hebben. Je persoonlijke ideaal is bereikt en deze is zelf gecreëerd, zelf bepaald, zelf bekrachtigd en van zichzelf bewust. Er is zeer veel empathie naar anderen. Voorbeelden van deze personen zijn Mahatma Ghandi en Dalai Lama.   

 

Wil jij groeien in niveau(s)?